София, ул. Казбек 57В

+359 878 60 00 71

Детска стоматология

За здравите зъби на Вашето дете – дентална грижа за най-малките

Дентална клиника „Дамянов“ Детска стоматология детска стоматология

Денталната грижа за децата е изключително важна за правилното развитие на съзъбието. Често подценявано, впоследствие то се оказва важен фактор за самочувствието на тийнейджъра и възрастния човек.

Първите посещения със стоматолог са свързани с проследяване на поникването на временните зъби. Много често грижата за тях е подценявана, но е изключително важно те да бъдат добре почиствани и лекувани навреме. Правилното им поддържане намалява риска от увреждане на подлежащите постоянни зъби, нарушения в говора и естетиката. Препоръчителни са профилактични прегледи на шест месеца с цел следене на развитието на зъбите и растежа на челюстите, както и ранното диагностициране на кариеси за тяхното по-бързо и по-безболезнено лечение.

Обучаването на децата в правилно миене на зъбите е приоритет за нашия екип, защото често и родителите не са запознати с него. Важно е възрастните да знаят нормалните срокове за пробив на временни и постоянни зъби. Една от причините за загуба на шести зъби е фактът, че родителите пропускат времето на пробив и смятат, че са временни зъби, подлежащи на смяна.

Много е важно и да се знае, че временните зъби имат по-слаба минерализация. Същото се отнася и за постоянните зъби, веднага след пробива им. Това е предпоставка за бързото развитие на зъбен кариес. Поради тази причина се препоръчва силанизиране на постоянните детски зъби до първата година след пробива им.

Силанизарането („запечатването“) на зъбите е стоматологична процедура, която се препоръчва за предотвратяване развитието на кариес, най-вече на постоянните зъби. Върху повърхностите на дъвкателните зъби има цепнатини, които се наричат фисури. При децата те са значително по-дълбоки и това пречи на доброто им почитване. Това са местата, от които започва най-често развитието на кариеса. Силанизарането на тези цепнатини се извършва със силанти, които са течни фотополимери. Не отделят вредни вещества и са напълно безопасни за детето, а процедурата по поставянето им е безболезнена. Започва с почистване на зъба с четки и пасти. Следват добро подсушаване и поставяне на силант. Те трябва да бъдат така поставени, че да не пречат на нормалното затваряне на зъбите.

Ако детето Ви не е посещавало зъболекар през последните 6 месеца, запазете час за профилактичен преглед още сега на 0878 60 00 71!