София, ул. Казбек 57В

+359 878 60 00 71

Невидима ортодонтия

Какво представляват алайнерите и какви са техните предимства пред брекетите?

Дентална клиника „Дамянов“ Невидима ортодонтия ортодонтско лечение

Ортодонтия без брекети

Алайнерите представляват прозрачни шини, които  застават плътно по зъбите и въздействат с малки сили върху тях и  по този начин променят позицията им. Основните две разлики между лечението с брекети и алайнери са, че брекетите са залепени, докато алайнерите могат да се свалят от пациента, както и липсата на дъги и метални пръстени или канюли при алайнерите. 
Алайнерите трябва да се носят между  20 и 22 часа на ден и да се премахват само по време на хранене. Поради факта, че са плътни и прозрачни, шините са почти незабележими.  Спазването на отлична орална хигиена по време на лечение с алайнери е напълно постижима без да променяте хигиенните си навици. Благодарение на тях можем да подредим зъбите Ви, без околните да забележат.

Как  протича лечение с алайнери? След прегледа, на който се установява проблема на пациента, следва да се направи дигитален анализ на съзъбието. Благодарение на визуализацията на  анализа, още преди започването на лечението пациентът може да види, как биха изглеждали зъбите му след финалната подредба. 
При одобрение на плана на лечение, пациентът се сдобива с шини, които сменя на определен период от време (между 14 и 30 дни, както и  подробно упътване за предстоящото лечение. Контролните прегледи при лечение с алайнери, могат да бъдат и по-редки, което прави метода подходящ за по-заетите пациенти. 
 Накрая на лечението, пациентът получава последна шина, която продължава да носи и след края на лечението, за да гарантираме запазването на добрият резултат. 

Може ли да се провежда лечение, когато имаме корони? Да! Стига короните да са единични (да не са залепени една за друга) няма никакъв проблем в лечението. Когато обаче пациентите са с мост, то трябва да знаят, че той дава допълнителна опора и преместването на такива зъби е почти невъзможно. Налага се мостът да бъде премахнат и подменен след края на лечението. Такова е правилото не само при лечението с алайнери, а и с брекети.

Мога ли да се избелвам по време на ортодотско лечение? Да! Когато няма атачмънти (бутони от композит, поставени за по-бързо и лесно преместване на зъбите) по предната повърхност на зъбите, няма никакъв проблем в шината да се поставя гел за избелване.

Импланти – преди или след лечението с алайнери? При възможност след! Ако на пациентът му предстои имплантологично лечение, по-добре е то да бъде проведено след ортодотското лечение. Понякога мястото на липсващите зъби се затваря с ортодотско лечение и на края не се налага поставянето им. Ако обаче пациентът е вече с поставени импланти и корони върху тях, се планира лечението с тях, като те не се местят и планът трябва да бъде съобразен с това. Правилото важи както за лечение с алайнери, така и за лечение с брекети.

Предимствата на лечението с алайнери са

Естетични –  Алайнерите не се виждат!
Храненето не е  затруднено и няма  ограничение от към вида храна.
Възможността да се свалят накратко.
Спестяват време, поради по-редките визити и по-краткият период на лечение.

Ако смятате, че алайнерите са част от Вашия път към красивата усмивка, запишете час за консултация на +359878600071 или на e-mail адрес clinic@damyanovdental.com.