София, ул. Казбек 57В

+359 878 60 00 71

Ортодонтско лечение

Кога се налага ортодонстко лечение?

Дентална клиника „Дамянов“ Ортодонтско лечение ортодонтско лечение

Голяма част от пациентите свързват ортодонтските проблеми само с криви зъби, но целта на ортодонтията далеч не е само това. Неправилната позиция на зъбите, както и неправилните междучелюстни съотношения водят до изтриване на зъбите, а в последствие могат да доведат до загубата им и натоварване на ставите.
Ортодонтското лечение направлява челюстният растеж при подрастващите и осигурява правилно подреждане на естествените зъби при деца и възрастни пациенти. По този начин се повлияват и гарантират правилната захапка, хармоничната усмивка и красотата на лицето. Колкото по-рано се открие проблемът, толкова по-лесно още по време на растеж може да бъде постигната идеалната красива усмивка, както и правилни междучелюстни съотношения.

Поради тази причина първият ортодонтски преглед трябва да бъде направен още в ранна детска възраст, за да се провери дали децата имат вредни навици (неправилно преглъщане, устно дишане и други…), дали имат разстояние между временните зъби, дали те са струпани (това говори доста като прогноза за позицията на постоянните зъби), дали челюстите са в добри съотношения. По време на първия преглед родителите биват съветвани относно хигиената, храненето и при нужда получават списък с упражнения за корекция на евентуален проблем. След този преглед децата трябва да бъдат проследявани по време на растежа, особено след поникването на постоянните зъби.

Могат ли зъбите на възрастен да бъдат изправени? Да! Ортодонтското лечение на възрастни се провежда с брекети или алайнери и продължава от година и половина до 3 години. Разбира се, в зависимост от възрастта на пациента видовете техники са различни.

Ортодонтия без брекети 

Алайнерите са съвременно решение, благодарение на което подреждаме зъбите ви без околните да забележат. Те представляват удобни и почти незабележими шини, които въздействат с малки сили върху зъбите ви и така променят позицията им. Подходящи са за лечение на деца и възрастни. Алайнерите се носят по 22 часа на ден, като се премахват само по време на хранене. След всяко хранене зъбите се измиват и алайнерите се поставят отново върху зъбите. Поради липсата на затруднение при измиване на зъбните повърхности намалява и рискът от развитие на кариес. Повече можете да прочете тук 

Ортодонтско лечение с брекети

Брекетите са идеалният начин да постигнете хармонична усмивка с правилни съотношения на челюстите и добро подреждане на зъбите. Лечението с брекети обикновено продължава между 6 и 36 месеца. В Дентална клиника Дамянов поставяме метални брекети Алекзандър, както и сапфирени брекети.

Води ли лечението с брекети до развитие на кариес? Не! Хигиената по време на ортодонтско лечение е затруднена, но при следване на ясните и лесни инструкции, които лекарят по дентална медицина дава на пациента, този риск е незначителен. В Дентална клиника Дамянов пациентите минават през обучение по орална хигиена преди и по време на лечението.

Може ли да се почиства зъбен камък по време на лечение с брекети? Да! По време на отродонтското лечение е препоръчително почистването на зъбен камък да се осъществява на 6 месеца, при определени случаи се налага и по-честото почистване.

Могат ли да се залепят брекети върху керамични и композитни конструкции (фасети и корони, бондинг)? Да! Залепването за брекети върху конструкции не представлява проблем. Ако постоянните корони все още не са поставени, е по-добре лечението да се проведе с постоянно залепени временни такива, които да бъдат заменени с постоянни след края на лечението.

Ортодонтия за деца

Неправилната позиция на зъбите и челюстите може да се коригира или да се предотврати лесно благодарение на въздействието на челюстите по време на растеж.  За да разберете дали е настъпил правилният момент за поставяне на брекети на детето Ви, може да запишете час за консултация.

Първите стъпки към подредени зъби и хармонична усмивка включват

Стъпка 1: Преглед

На часа за прегледа и консултация се запознаваме с проблема на пациента и неговите желания. На този час се взимат отпечатъци или скан, които по-късно биват анализирани, назначават се определени рентгенови снимки и се прави щателна фото-документация. При възрастни пациенти в това посещение обсъждаме предпочитанията за евентуално лечение (дали то ще бъде с алайнери, сапфирени или метални брекети).

Стъпка 2: Анализ
Това е периодът между посещенията, в който екипът ни, въз основа на определени правила определя диагнозата на пациента и прави план на лечение. Обикновено това се случва до няколко дни след прегледа.

Стъпка 3: Предаване на план на лечение
Ние от Дентална клиника Дамянов държим пациентите ни да бъдат информирани за всяка стъпка от лечението си, преди да е започнало то. Затова отделяме едно дълго посещение, в което да обясним, разкажем и покажем какво е най-доброто възможно лечение за всеки един от пациентите ни. Това е посещението, в което ще разберете колко време би ни отнело лечението, какво включва то, както и всички детайли относно цената на красивата усмивка. На края на посещението пациентите си тръгват с план на лечение, който да обмислят и при желание потвърдят започването на лечението.

Стъпка 4: Начало на лечението
Пътят към красивата усмивка изисква взаимни усилия на лекаря и пациента, затова започваме всяко едно лечение с инструктаж за орална хигиена, правилно носене на апаратчета и подръжката им.

Стъпка 5: Усилията продължават до постигането на заветната цел – Красива усмивка
Обикновено посещенията при ортодотско лечение са на всеки 2 седмици, като между тях при нужда организираме и допълнителни срещи.

Стъпка 6: Сваляне на брекети и постявяне на ретайнери
След като всички зъби са подредени и междучелюстните съотношения са правилни е време брекетите да бъдат премахнати. Това, обаче не е краят на лечението. След премахването на брекетите върху зъбите се поставят ретайнери, които могат да бъдат снемаеми (представляват тънки шини, подобни на алайнери) и неснемаеми (тънка тел, която се лепи по задната повърхност на зъбите). Целта им е задържането на резултата през годините.

Ако все още не сте поели по пътя към красивата усмивка, може да се свържете с нас на телефон +359 878 60 00 71 или на e-mail адрес clinic@damyanovdental.com. и запишете час за “Стъпка 1”, за да достигнем заедно до мечтаната усмивка и хармонична захапка.