София, ул. Казбек 57В

+359 878 60 00 71

Почистване на зъбен камък

Какво представлява зъбният камък и колко често трябва да се почиства от специалист?

Дентална клиника „Дамянов“ Почистване на зъбен камък зъбен камък

Зъбният камък представлява минерализиран слой зъбна плака с жълтеникаво-белезникав цвят. Образува се в резултат на отлагането в зъбната плака на неорганични вещества (например калций), които са съставна част на слюнката. Натрупва се по повърхностите на всички зъби, като най-често това са вътрешната страна на долните резци и външната страна на горните кътници, тъй като в близост се намират отворите на изходните канали на слюнчените жлези.

Натрупването на зъбна плака с времето я прави много здраво прикрепена и въпреки поддържането на добра орална хигиена е невъзможно напълно да я отстраним в домашни условия и предотвратим отлагането на зъбния камък. Натрупването му е нормален процес, но редовното му отстраняване е небходимо, за да се избегнат бъдещи усложнения като дразнене на венците, което може да премине в заболяване като гингивит или парадонтит (пародонтоза).

Ето защо е препоръчително премахването на зъбния камък два пъти в годината.

За процедурата се използва ултразвуков апарат, който с трептенето си и чрез различни накрайници разрушава зъбния камък. Това става под непрекъснат воден спрей, който предпазва зъбите от прегряване и отмива отстранените вече парчета зъбна плака и камък. Той действа бързо и много ефективно. След него се преминава на ръчно почистване на по-фините отлагания. Посещението завършва с полиране с безконтактен апарат (AquaCare), което дава чувство за свежест и гладкост на зъбите. С помощта на AquaCare се премахват налепите от кафе, чай и други оцветяващи напитки и храни и зъбите изглеждат по-бели.

Много е важно пациентите да разграничат натрупването на зъбен камък от налепите по зъбите. Имайте предвид, че почистването на зъбен камък НЕ е естетична процедура, а такава, директно свързана със зъбното ни здраве.

Непочистването на зъбния камък води до кървене на венците и лош дъх в устата. Налепите от друга страна нямат негативно влияние върху зъбите и венците. Те просто променят визията ни и са естетичен проблем. Почистват се прекрасно при полирането на зъбите след почистване на зъбен камък. В единични случаи, при пациенти с определени хранителни навици, които натрупват налепи по-бързо, се налагат междинни посещения само за полиране на зъбите.

Ако в последните шест месеца не сте посещавали стоматологична клиника за почистване на зъбен камък, можете да запишете своя час в Дентална клиника „Дамянов“ на +359 878 60 00 71.